Het weer in Finland

Herfst in Finland

Het weer in Finland is heel divers. Gelegen in de kustzone van het Euraziatische continent, ligt Finland zowel in een maritiem als een continentaal klimaat.

Het weer in Finland is variabel en kan zeer snel veranderen, wat kenmerkend is voor het weer in Scandinavië. Wanneer er wind is uit het westen, is het weer over het algemeen warm en zonnig in de meeste delen van Finland. Finland is gelegen in de zone waar de tropische en polaire luchtmassa’s elkaar ontmoeten, dus het Finse weer heeft de neiging om snel te veranderen, vooral in de wintermaanden.

Het weer in Finland is niet zo koud als velen denken: de Finse gemiddelde temperaturen zijn hoger dan die van andere regio’s in dezelfde breedtegraden, zoals Zuid-Groenland. De temperatuur wordt vooral hoger door de warme luchtstromen van de Atlantische Oceaan, en ook door de Oostzee.

De zomer biedt geweldig weer in Finland. In het Finse zuiden en Midden-Finland, is het zomerweer mild en warm, net als in andere delen van Zuid-Scandinavië, terwijl de Finse winters lang en koud zijn. In noordelijke delen van Finland, is er sneeuw 90 dagen per jaar. Het mildste weer in de winter is te vinden in het zuidwesten van Finland tussen de talloze eilanden in de Oostzee.

Het Finse weer kent een groot verschil afhankelijk in welke maand u wilt reizen naar dit Scandinavische land. De warmste maand is juli en de koudste is februari. Februari is ook de droogste maand in Finland, terwijl augustus weer de natste tijd van het jaar is.

Zie hier het gemiddelde weer in Finland

Populaire gebieden in Finland

Helsinki

Helsinki is veel warmer dan men zou denken, dankzij de stromingen van de Baltische zee en de Noord-Atlantische Oceaan. Gemiddelde temperaturen in januari en februari zijn ongeveer -5 graden Celsius. Gelegen in het zuidelijke deel van het land, is het sneeuwseizoen in Helsinki veel korter dan andere delen van het land.

Helsinki kent lange zomerdagen en een zeer lage zon tijdens de winter. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 21 graden Celsius.

Tampere

Tampere is een stad in het zuiden van Finland. Het klimaat varieert tussen een vochtig continentaal klimaat en een subarctische klimaat, met milde zomers en winters onder het vriespunt van november tot maart. Het sneeuwseizoen loopt meestal van eind november tot begin april. De dagelijkse gemiddelde temperatuur is 17 graden Celsius in juli en slechts -6 graden Celsius in januari.

Oulu

Oulu is een van de noordelijkste grote steden ter wereld. Het subarctische klimaat leent zich voor koude, besneeuwde winters en een korte, warme zomer, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van slechts 3 graden Celsius. De stad heeft ongeveer 19 centimeter neerslag per jaar, meestal in juli en augustus. De zomers zijn lang, maar de winters zijn uiterst donker met een gemiddelde van acht uur zonneschijn totaal tijdens de maand december.

Fins Lapland

De noordelijkste regio van Finland heeft een subarctische klimaat met frigide winters en milde zomers.

December tot februari is de piek reisseizoen hier, de regio is populair bij reizigers op zoek om het Noorderlicht te zien. Temperaturen gemiddeld rond -9 graden Celsius in december, maar het kan af en toe dalen naar -30 graden Celsius. Het sneeuwseizoen duurt van oktober tot medio mei. De zomer is warmer, met temperaturen tussen 10 tot 15 graden Celsius.